Huset

Jugendstilhuset som inhyser Farbror Nikos

Det rödgröna tegelhuset, som inhyser Farbror Nikos restaurang och galleri, uppfördes av Järnvägs AB Stockholm-Saltsjön (1909) och togs i bruk 1912. Arkitekt var Axel Johan Andersberg som även ritade kungliga Operan, Naturhistoriska Riksmuseet och Sankt Johannes kyrka.

Vy från Slussen

Det av Jugend inspirerade niovåningshuset byggdes med oregelbundna former, burspråk, stendekor på fasaden, spröjsade fönster och en nu borttagen klocka mot Saltsjön. Högst upp på kupoltornets spira tronar en lokomotiv.

Fastigheten inhyste ursprungligen tågbolagets stationshus, godsmagasin, bolagskontor och även VD:s bostad på sjätte våningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s