Dippen, såsen eller pålägget tsatziki eller τζατζίκι som förrätt, smårätt (meze) eller bilaga får inte saknas i någon grekisk måltid.
Det gäller också Farbror Nikos café & galleri där tzatziki serveras i små, söta, skålar och vit bröd till alla rätter, om det nu är varmrätter, sallader eller soppor.
Här kommer Farbror Nikos recept för 4 portioner tzatziki med tillagningstid på c:a 70 minuter:
- 1/4 gurka
- 200 g grekisk yoghurt, gärna ett grekiskt märke. Som vegan eller mjölkallergiker får du testa med sojayoghurt.
- 1–2 pressade vitlöksklyftor. Ta mer eller mindre utifrån hur mycket du gillar vitlök.
- 1 msk grekisk olivolja, gärna jungfruolja
- 1/2 tsk vinäger
- 1/2 krm salt
- 1/4 krm vitpeppar
- Ev. 1/2–1 krm flytande honung om du gillar en snällare, mindre sur smak
Riv gurkan och pressa ur vattnet.Blanda gurkan och yoghurten i en skål. Pressa i vitlök. Rör om. Rör sedan ner övriga ingredienser.
Smaka av. Låt stå en timme i kylskåp.
