Recept på Farbror Nikos grekiska tsatziki

on

Dippen, såsen eller pålägget tsatziki eller τζατζίκι som förrätt, smårätt (meze) eller bilaga får inte saknas i någon grekisk måltid.

Det gäller också Farbror Nikos café & galleri där tzatziki serveras i små, söta, skålar och vit bröd till alla rätter, om det nu är varmrätter, sallader eller soppor.

Här kommer Farbror Nikos recept för 4 portioner tzatziki med tillagningstid på c:a 70 minuter:

  • 1/4 gurka
  • 200 g grekisk yoghurt, gärna ett grekiskt märke. Som vegan eller mjölkallergiker får du testa med sojayoghurt.
  • 1–2 pressade vitlöksklyftor. Ta mer eller mindre utifrån hur mycket du gillar vitlök.
  • 1 msk grekisk olivolja, gärna jungfruolja
  • 1/2 tsk vinäger
  • 1/2 krm salt
  • 1/4 krm vitpeppar
  • Ev. 1/2–1 krm flytande honung om du gillar en snällare, mindre sur smak

Riv gurkan och pressa ur vattnet.Blanda gurkan och yoghurten i en skål. Pressa i vitlök. Rör om. Rör sedan ner övriga ingredienser.

Smaka av. Låt stå en timme i kylskåp.

Farbror Nikos grekiska tzatziki med en fräsch halloumisallad
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s