Månadens maträtt: Hemlagad grekisk pastitsio med nötfärssås

Mars månads maträtt på Farbror Nikos café & galleri är hemlagad pastitsio som serveras i olika former i hela medelhavsområdet.

Pastitsio grekisk lasagne med nötfärs

Pastitsio – grekisk lasagne med nötfärs

Antika rötter bakom pastitsio

Tydligen kommer namnet ”pastitsio” från italienska ”pasticcio” som är en hel familj av pajer gjorda på kött, fisk eller pasta. ”Pasticcio” kommer från latinska ordet ”pasticium” som betyder just pasta eller paj.

Maträtten har en lång historia. Det finns bevis på att man åt pastitsio före trojanska kriget (1200 f.Kr.).

Farbror Nikos eget recept

Farbror Nikos lagar sin pastitsio i caféets kök med färs gjord på nötkött, bechamelsås, makaroner, herrgårdsost och kryddor. Till det serverar han en blandad sallad, bröd och tzatziki.

Du som är vegetarian kan istället välja mellan vegetarisk moussaka, vegansallad, smaskig lins- eller tomatsoppa m.m. Klicka här för att se Farbror Nikos samtliga maträtter.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s